Recepty z Bobkovny

Obsah

Jahodová šťáva
Višňová šťáva
Bezová šťáva
Zdravá a chutná štáva ze žlutých rynglí (jablek, hrušek, švestek…)
Jednoduchá a výborná šťáva z grepů (pomerančů, mandarinek, kiwi…)

 

 

Jahodová šťáva

Suroviny (ca. 12 l šťávy)

  • 7 litrů jahod (odměrek o objemu litr)
  • 8 kg cukru
  • 5 litrů vody
  • 50 g kyseliny citronové

Nádobí

  • velký hrnec, okolo 20 l, pak jde výroba nejrychleji, PET-lahve (používáme láhve 1,5 l od Zlatopramenu, jsou pevné a drží tvar a máme jich dost :)), větší jemné síto, trychtýř, naběračka, litrová odměrka, ponorný mixér

Postup

  • Čerstvě natrhané jahody omyju, odšťopkuju a dám do hrnce. Přidám cukr a polovinu vody a kyselinu. Zahřeju, ale ne moc, nechci zničit vitamíny! Ponorným mixerem vše rozmixuju na jemno. Doliju zbytkem vody. Ochutnám, zda je šťáva dobrá, popřípadě přidám cukr nebo kyselinu (zkusím ji zředit vodou a ochutnat jako šťávu). Přes síto šťávu zbavím větších kousků (pokud chci) a slévám do lahví. Uchovávám v chladu. Aktuálně máme štávu v lednici třetí týden a nepozoruji, že by se kazila.

3.7.2011

 

 

Višňová šťáva

Suroviny (ca. 14 l šťávy)

  • 6 litrů višní (odměrek o objemu litr)
  • 9 kg cukru
  • 8 litrů vody
  • 50 g kyseliny citronové

Nádobí

  • velký hrnec, okolo 20 l, pak jde výroba nejrychleji, 9 PET-lahví (používáme láhve 1,5 l od Zlatopramenu, jsou pevné a drží tvar a máme jich dost :)), větší hrubé síto, trychtýř, naběračka, litrová odměrka

Postup

  • Čerstvě natrhané višně omyju a dám do hrnce. Přidám cukr, polovinu vody a krátce povařím. Nechám vychladnout a zbavím pecek. Zatím se mi osvědčilo, že višně promačkávám rukama a pecky skoro samy vyklouzávají. Přes hrubé síto odfiltruji pecky a přebytečnou ovocnou masu. Přidám zbytek vody a kyselinu, ochutnám… Slévám do lahví a opět uchovávám v chladu. Tato šťáva by měla bez problémů vydržet klidně až do vánoc.

3.7.2011

 

 

Bezová šťáva

(z květů černého bezu)

Něco málo o bezu

Že je bez černý výborná léčivka, nemusím snad ani připomínat… Ne nadarmo se od nepaměti říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“… Z bezu se dá využít jak plod – černé kuličky, které dozrávají v srpnu a v září, tak květ, který sbíráme v červnu (nejlépe za slunečného a suchého počasí a někde, kde nejezdí auta). Nejradši máme šťávu z květů, krásně voní a tolik se nezašpiní kuchyň :) Květy se dají samozřejmě i sušit, čaj je dobrý při nachlazení, na podporu pocení, odkašlávání apod.

Suroviny (ca. 20 litrů šťávy)

  • napěchovaná taška s bezovými květy
  • 14 kg cukru
  • 14 litrů vody
  • 4 balíčky kyseliny citronové (po 100 g)
  • případně citrony, pomeranče

Nádobí

sklenice 3 l (okurkové například) – na 20 l asi 7 sklenic, velký hrnec, nejlépe 20 l, jemné síto, trychtýř, velká mísa, PET lahve – asi 14 ks po 1,5 l, naběračka…

Postup

Vycházeli jsme z receptů, které jsme našli na internetu a upravili je. Snažili jsme se z květů dostat co nejvíce té charakteristické chuťi a vůně. Proto květ louhujeme v horkém cukrovém roztoku a společně s citrusovými plody nebo kyselinou citronovou a ne ve studené vodě, jak je v některých receptech uvedeno, aby se toho z květů dostalo co nejvíce.

Výroba šťávy je v případě bezu dvoufázová – nejdříve bez natrháme a necpeme do láhví a zalijeme cukrovým roztokem. Pak je několik dní pauza, kdy se šťáva nechá stát. V druhé fázi se šťáva zbaví květů a slévá do lahví.

Jediným háčkem při výrobě „bezovky“ je nutnost předem si někde obstarat velké sklenice (asi 5-10 kusů, podle toho, kolik šťávy plánujeme), ve kterých bude šťáva těch pár dní stát. Osvědčily se mi 3 litrové sklenice na okurky, viz foto. Ty samozřejmě předem dobře vymyjeme.

Pak vyrazíme na bez. Mám zkušenost, že stačí 4-5 velkých keřů, které otrháme. Což se lehko řekne, bez roste nejraději v příkopech, v kopřivách, nad srázy, v roklích a podobně špatně přístupných místech. Nejlepší keře jsou na kraji lesa, kde je sluníčko, na kraji pole, kde není tolik kopřiv… Vezmeme si tedy radši pevné boty a dlouhé kalhoty a na bez si připravíme látkovou tašku (ne igelitku), nebo i baťůžek. Ten nepřekáží, když třeba jedeme na bezovou výpravu na kole. Natrháme plnou (napěchovanou) tašku.

Doma květy dáváme do sklenic (objevíme-li brouka, pustíme ho na svobodu). Sklenice plníme tak do třetiny až poloviny. Pak si uvaříme ve velkém hrnci cukrový roztok, přidáme kyselinu citronovou, můžeme i vymačkanou šťávu z citronů, pomerančů (na jednu sklenici tak 3 pomeranče…), budeme mít víc vitamínů. Kyselost je důležitá, jinak budeme pít jenom jakousi cukrovou vodu! Horkým roztokem zaléváme květy ve sklenicích až po okraj. Roztok nesmí být samozřejmě vařící, aby se nezničilo vše užitečné. Květy necháváme louhovat co nejdéle, 3-4-5 dnů, podle okolností. Nemělo by se ale stát, aby šťáva zkvasila, či se jinak zkazila. Proto by měla láhev stát sice někde, kde není úplná zima (ne tedy v lednici, teplo je důležité), na druhou stranu určitě ne na slunci, aby se šťáva nezkazila. Nejlepším místem je asi chladnější chodba domu, nebo čistý sklep. Šťávu bychom měli mít na očích, abychom mohli denně zkontrolovat, zde se šťáva nekazí.

Když usoudíme, že šťáva louhovala dost, přes síto odstraníme květy a procezenou šťávu plníme do čistých PETek a skladujeme v lednici. Jen výjimečně nám šťáva později zkvasila, v podstatě jen tehdy, když byla delší dobu v teple. Jinak nám vydržela loni až do vánoc, to jsme dopili poslední láhev.

2009-06-10--16-41-04

2009-06-10--20-27-38

9.12.2009

 

 

Štáva z rynglí (jablek, hrušek, švestek…)

Suroviny (ca. 20 litrů šťávy)

  • 10 l vody
  • 5 kg ovoce (ryngle, jablka… již vyzkoušeno)
  • 8 kg cukru
  • 130 g kyseliny citronové

Nádobí

velký hrnec, nejlépe 20 l, jemné síto, trychtýř, velká mísa, PET lahve – asi 14 ks po 1,5 l, naběračka, ponorný mixer

Postup

Vypeckované ryngle (nakrájená jablka…) opláchnu a dám do hrnce, přivedu k varu. Vařím asi 5 minut, přidám cukr. Vařím pár minut. Ovoce rozmixuji na kaši ponorným mixérem. Přidám kyselinu citronovou. Ochutnám a doupravím konečné množství cukru a kyseliny citronové. Hotovou šťávu přefiltruji přes síto, protlačuji přitom co nejvíc. Hotovou přefiltrovanou šťávu odlévám do lahví.

9.12.2009

 

 

 

Šťáva z grepů (pomerančů, mandarinek…)

Další odzkoušený recept – tentokrát „zimní“: Je to jednoduché až primitivní, nemusí se čekat do léta a je to MŇAM MŇAM!

Suroviny (ca. 15 litrů šťávy)

  • 9 l vody
  • 6 kg cukru
  • 100 g kyseliny citronové
  • 3 l šťávy vymačkané z citrusového ovoce

Nádobí

velký hrnec, nejlépe 20 l, jemné síto, trychtýř, velká mísa, PET lahve – asi 10 ks po 1,5 l, naběračka

Postup

V hrnci uvařím vodu, přidám kyselinku a cukr. Nechám zchladnout a přes jemné sítko přileju grepovou šťávu. Rozleju do PETek, skladuju v lednici.

Stejným způsobem se chystám i na pomerančovku a mandarinkovku.

9.12.2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden komentář k Recepty z Bobkovny

  • Luboš Koutník strýc z Ruprechtic

    Čau. Chci se tobě také něco dozvědět. Pustíš mě na WEB?
    Čau Luboš

Napsat komentář

  

  

  


9 − 2 =

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

O následujících komentářích chci info na e-mail. K odběru se mohu přihlásit i bez přidání komentáře ZDE.

Přidat ke komentáři JPG obrázek